Reklám

Stirlingpunk

Stirling-gépek és a művészet!


Steampunk, szó szerint gőzpunk.
Az 1980-as évek vége felé alakult ki e szubkultúra, és bár különböző művészeti ágakban is megjelenik ( pl. irodalomban Julies Verne), de a legjellegzetesebb megjelenése mégis a formatervezésben követhető nyomon, hiszen a viktoriánus-kori gőzgépek ihletik.
Egyszer azt hallottam, hogy az emberek a gőzvonatokat, illetve az akkori gépeket szeretik a legjobban. Ezek a mai embert is lenyűgözik, mert esztétikai élményt is nyújtanak, van bennük valami romantikus. Művésziek és lenyűgözőek. Szinte megbabonáz a látható mechanika, a csövek, dugattyúk érzékelhetősége, valamint a gigantikus méretek, mint az erő manifesztációja.
Sry, modell fórumáról, őt idézzük:
„Hát az biztos, hogy a kalimpáló rudak, a szuszogó dugattyúk, a gőz, az olaj szaga aaaaaaaaz igen. Abban van valami varázslatos. Amikor meleg a gép és megmozdul, olyan mint egy állat, mintha élne, szuszog, prüszköl, erőlködik. Folyik a kondenzvíz, sisteregnek a szelepek. Mikor van szerencsém ilyennel játszani (mármint naggyal nem a modelljeimmel), akkor szinte érzem ahogy erőlködik, mintha lelke lenne (szerintem van is neki, mondom NEKI mert megszemélyesítem, annyira nagy egyéniség minden gép).Ezzel biztos nem veszi fel a versenyt az, hogy lenyomok egy gombot 'oszt pörög a villanyos gép...Az tényleg uncsi. „
Néhány steampunk stílusú iparművészeti alkotás:
Telefon


Laptop

Gyűrű

A Stirling gépek, hasonlóan a gőzgépekhez, szintén meg tudják érinteni az embereket és már a kisebb modellek is lenyűgöző hatással vannak a szemlélőre. Személy szerint, ha lenne egy ultramodern remek hatásfokú univerzális, mindentudó hőerőgépem, akkor is építenék Stirling modellt, csak hogy legyen mit csodálnom, ahogy forog egy gyertyától, vagy akár a napfénytől. Ez mindig csodálattal tölt el!


Stirling modelleket, éppen e szerelemből építenek gyakran régies, cizellált réz alkatrészek használatával, steampunk stílusban.A Holland Jos de Vink (mdevink ) steampunk, avagy stirlingpunk (?) művészetéből:


Magyar Steampunk oldalak.

Wiki: