Magyar az, aki aktívan tesz valamit, bármit, akármit a magyarság megmaradásáért! Mindenki más csak valami más, bármit is állítson magáról..

Reklám

2012. 04. 19.

LTD készítése Hudák Gábortól!



LTD Stirling modell építése!

Ezt a leírást azért készítettem, hogy aki első LTD motorját szeretné megépíteni magyar nyelvű leírást találjon képekkel és méretekkel.
A felhasznált anyagok a lehető legegyszerűbbek, hogy minél olcsóbb legyen a beszerzésük. (Kb.: 1500-2000Ft)



Anyagszükséglet:
-2 db. Befőttesüveg fedő (10 cm-es)
-1 db. Orvosi gumikesztyű vagy lufi (kipróbáltam a folpakot is)
-1 cs. Hústű v. gémkapocs (tengelyeknek)
-2 db.Hurkapálcika
-2 db. Szívószál (vastagabb fajta)
-2 db. Sörös doboz (a sört meg kell inni)
-1 db. Műanyag golyóstől külseje
-kb. 10 db. Gyöngy
- Egy kis darab depron vagy hungarocell
-Különböző vastagságú konzervdoboz (kell az alsó-felső fedele és a hengertest)

Ragasztók:
- Szilikon tömítő (ecetsavas)
- Több tubus pillanatragasztó
-Epoxi ragasztó (gyors kötésű)




Építés:
1 lépés:
Az egyik fedőre fúrunk egy kb. 12mm-es lyukat, a széle kb. 12mm-re legyen a fedő szélétől. Majd a fedő belső peremén a menetek bütykeit kihajtjuk.
-Ez lesz a felső fedő.




2. lépés:
Egy vastagabb kartonból kivágunk egy 93mm átmérőjű korongot sablonnak, majd kartonból kivágunk egy 24x297 mm-es csíkot és egy 24x20mm-es darabot. A hosszú csík felénél (12mm) egy vonalat húzunk, majd a vonallal befelé a sablon köré hajlítjuk és a kis papírdarabbal összeragasztjuk.






3.lépés:
Ha megszáradt a papírhenger beletesszük a sablont úgy, hogy mindenhol a  vonalon legyen, majd megkenjük az élét ragasztóval és a felső fedőbe ragasztjuk.









4.lépés:
Ha már biztosan tart a ragasztó a henger és a felső pereme közti rést feltöltjük szilikon pasztával. Ha már megkötött a belső sablont letoljuk a henger aljára és a közepét átjelöljük a fedőre, majd a fedőt átszúrjuk. A lyuk épp akkora legyen, hogy a tengelynek való rúd könnyen mozogjon benne.








5.lépés
A kiszorító egy 87mm átmérőjű és 12mm magas henger, én depronból készítettem (2x6mm vastag) de jó a  hungarocel is. A közepét kifúrom, majd a lyukat kitöltöm epoxival és beállítom a tengelyt.
-Mikor már öntartó a ragasztó, de még lehet mozgatni, akkor pontosan merőlegesre állítom a tengelyt a kiszorító síkjára.











6. lépés:
-A műanyag tollból levágunk egy 15mm-es darabot
-a konzervdoboz fedeléből kivágunk 1db. tollcső átmérőjű korongot, majd átszúrjuk úgy, hogy a kiszorító tengelye könnyen mozogjon.
-A korongot felragasztjuk a tollszárra epoxival.







7.lépés:
-A kiszorítót beletesszük a hengerbe, majd a tengelyre ráhúzzuk a megvezetőt és körbekenjük epoxival.
-Mikor már öntartó a ragasztó, de még állítható, akkor megfordítjuk a gépet és megnézzük, hogy szabadon mozog-e a kiszorító (pont középen van-e és nem ér a falhoz), majd a henger tetejéig toljuk és megnézzük, hogy síkban van vele és nem ferde. Ha igen, állítunk a megvezetőn.







8.lépés:

-A kiszorítót a helyére tesszük, majd az egészet rárakjuk a másik fedőre (a fedő belseje lefelé nézzen) majd néhány csepp pillanatragasztóval ideiglenesen rögzítjük a helyén.
- A széleit körbekenjük epoxival, majd miután megkötött, ez fogja légmentesen szigetelni a hengert.












9.lépés:

-A ragasztó kikeményedése után a képen látható formára hajlítjuk a kiszorító tengelyét.








10.lépés:
-Kartonból kivágunk 33mm külső és 24mm belső átmérőjű karikákat (5-8db.). Majd pillanatragasztóval egymásra ragasztjuk őket úgy, hogy egy 4mm magas csövet kapjunk.





11. lépés:
-Az orvosi kesztyűből kivágunk egy darabot, majd kartonból csinálunk 2db. 17mm átmérőjű korongot, majd a membrán két oldalára egymás fölé ragasztjuk pillanatragasztóval (vigyázzunk, hogy ne jöjjön ki oldalt a ragasztó, mert ferdén mozoghat a membrán).
Én itt orvosi kesztyűt használok, de ki lehet próbálni a lufit is, ha esetleg a használat közben elszakad a membrán, érdemes a 9-13 lépést újra megcsinálni, vagy a szakadásra egy kis szilikon tömítőt kenni.





12. lépés:
-Keressünk valamit ami 3mm magas és ideiglenesen ráragasztjuk az egyik 17mm-es korongra. Majd az alátéttel lefelé egy sima felületre tesszük. Ezután a 9. lépésben elkészült gyűrű egyik felét megkenjük pillanatragasztóval, majd rányomjuk a membránra (igyekezzünk úgy csinálni, hogy pont középre kerüljön a fekete papírgyűrű, mert különben ferdén fog mozogni a membrán)






















13.lépés:
-Levágjuk a felesleges anyagot, majd a 9. lépésben lévő mérettel kivágunk egy karikát és a  membránra ragasztjuk.













14.lépés:
-A membrántartó alját vastagon megkenjük epoxi ragasztóval, és a gépre rakjuk, majd a lyuk fölé ragasztjuk.
-Ha elég alaposan megkentük, akkor a ragasztás nem ereszti a levegőt, ha megnyomjuk a fedőt, mozog a membrán.
-Miután megkötött a ragasztó, vizet forralunk és egy pohárba önjük, majd rátesszük a gépet. Egy kicsit várunk, majd megmozgatjuk a kiszorítót, és a membrán szépen elkezd mozogni (Ha nem  mozog, akkor valahol ereszt minden ragasztást kenjünk be újra).