Reklám

2012. 01. 13.

Folyadék (kiszorító) dugattyús Fluidyne Stirling-gép.


Amikor csak a munkadugattyú, vagy pontosabban az egyik dugattyú folyadék, már tárgyaltuk a Free stirling-nél, amit szintén kiválóan lehet vízpumpaként használni. Most egy olyan gépről van szó, ahol a kiszorító dugattyú is folyadék! 

Felépítése:Van egy hurok vagy másként O alakú cső, amiben félig víz van.
 Az O egyik oldalát melegítjük a másik hűtve van. Ez a kiszorító dugattyúnak felel meg. Az O-hoz (hurokhoz) kell egy U alakú csövet is csatlakoztatni az O aljára, és az abban lévő víz a munkadugattyúnak felel meg. Erre csatlakoztatják a szelepes rész, amennyiben vizet akarnak pumpálni a géppel. 

Működése: A munkadugattyú a hurokhoz ferdén kapcsolódik, vagyis úgy, hogy az  elágazástól a hurok egyik ágában hosszabb a vízoszlop (és nagyobb a tömege), mint a másik ágában. Tehát az elágazás kettéosztja a hurokban lévő vizet egy hosszabb, és egy rövidebb víz kiszorító dugattyúra. Amikor a víz munkadugattyú benyomódik, az elágazástól számítva a hurokban mindkét vízoszlop továbbnyomódik, és összenyomja a hurok felső részében lévő gázt, de amikor ez megtörténik, a hosszabb, és nagyobb víz kiszorító dugattyú  továbblendül, magával ragadva a kisebb tömegűt. Így a hurokban a víz kilencven fokos eltéréssel fog mozogni a munka vízdugattyúhoz képest. 


2004-ben a németországi Burghausenben állította ki Oliver Hein óriási 3 méter magas folyadékdugattyús stirling gép szobrát. 
900 liter szilikonolaj hintázik a szerkezetben, amit egy napkollektor lát el hőenergiával.:

Fluid gépről pdf dokumentum

Itt fejlesztők, akik evvel foglalkoznak:
Pakisztán
Franciaország
Szudán
USA

http://www.thermofluidics.com/

link:
http://www.iedu.com/Solar/Engines/Fluidyne/Fluidyne.html

Forgó fluid dugattyús gép:
http://www.youtube.com/watch?v=UrNVj4BG1Ro

Ha szeretnétek kipróbálni ezt a gépet, akkor ezt a típust ajánlom, mert ezt meg lehet építeni számítások nélkül is:
http://stirlingtechnology.blogspot.hu/p/p.html