Magyar az, aki aktívan tesz valamit, bármit, akármit a magyarság megmaradásáért! Mindenki más csak valami más, bármit is állítson magáról..

Reklám

2012. 04. 20.

A metronóm gép


Kezdőknek ajánlok elsőre egy gyertyával is működő, sörös doboz gépet. Ez egy folyadékdugattyús free, Ringbom típusú masina, melyet akár egy óra alatt meg lehet építeni (plusz szilikon száradási idő). Szerintem sokkal nagyobb az esély, hogy elsőre működjön, így sikerélményben lesz részed, látod hogy megy, és ez energiát, kedvet és lendületed ad a komolyabb, akár nem modell szintű gépekhez is! Ezen kívül más fajta szemléletet ad, ami kiegészítheti majd a későbbi tudásod.

Először körben levágom egy sörös doboznak a felső részét kisollóval, hogy a henger és az alja maradjon csak (de azért nagyon ne rövidítsük le, mert úgy még nem próbáltam :-) )
Lehet kapni barkácsboltokban fa csiszoláshoz használható fémszivacsot. 1-5-ig a finomságnak megfelelő jelzésűt. Ebből 2-est és 4-est használunk. 
A kezemmel nagyjából hengeresre nyomkodok a 4-es gyapotból egy jó maréknyit, majd a finomabbal körbetekerem, hogy épp akkora legyen az átmérője, hogy csak finoman súrlódjon, de már ne lötyögjön a sörös dobozban!
Csak úgy nagyjából, nem kell sokat görcsölni vele! Én abba hiszek, ha hosszabb valamivel, mint a sörös doboz, vagyis a hengerünk fele! Azért rakok kívülre a finom szivacsból, mert az jobban csúszik, és nehezebben megy át rajta a levegő, ezért nem lesz rés a kiszorító, és a hengerfal között. Akkor jó, ha finoman súrlódik! Aztán egy vékony dróttal átszúrom alulról hosszában két helyen (kb. 3 cm-re a egymástól) a kiszorító fémszivacsot, a drót végeit fent összetekerem, ahogy kijönnek felül, és ez fogja tartani a rúdján a kiszorítót! Elég gagyi dolog, de nem kell rajta sokat gondolkozni, és modellhez megteszi. Én  úgy rögzítem az esernyő merevítőhőz, hogy annak a végén van egy lyuk, és azon átfűzöm azt a vékony drótot amivel átszúrtam a szivacsot hosszában, és azután sodrom össze őket, így a kiszorító már a rúd végén csüng. Ennyi a kiszorító, 10 perc.

A következő lépés a harmonika dugattyú. (vagy szilárd dugattyú)  Ez azért jó, mert ettől az amúgy is steampunk-os jellegű gép, méginkább az lesz. Barna széles cellux, (mert jó vékony) papírzsebkendő, meg egy olyan papírhenger kell hozzá. (25-27mm átmérő kb.), ami 5 mm vastag, mert ettől lesz szép a dugattyú (szépen élezi) Az elkészítéséről a dugattyúk készítése oldalon  olvashattok bővebben, de itt egy segéd-videó, bár ezen nem papírhengert használok...
Igazából 2 vagy három ragasztócsík van egymás mellett, mert különben a harmonika nem lesz elég hosszú, tehát a ragasztócsíkra egy , vagy kettő másikat is ragasztunk, kb. 5mm átfedéssel.
Annyival egészíteném még ki, hogy a harmonika két végeit szigetelőszalaggal rögzítem a papírhengerekhez, amikről aztán levágom a rögzített végű harmonikát! Ez után én még ráragasztok a szigetelőszalagra egy papírmatrica karikát is, mert a szilikon nem ragad a szigetelőszalagra! Ennek az elkészítése, egy kis gyakorlat után, szintén tíz perc, na jó, max. tizenöt!
Egy másik sörös doboz alját levágom (kb. 2,5-3 cm magasan, középre lyukat rá, és arra fogom a harmonikát ráragasztani szilikonnal. Azt fogom belenyomni a sörös dobozba! De innen szerintem már egyértelmű:
Még csak annyi, hogy sörös doboznál persze oldalról könnyebb csövet hozzáilleszteni a csövet, ami kb. 10mm belső átmérőjű legyen, hogy a víz jól tudjon mozogni benne, de a 20mm ideálisabb. Mivel a harmonika dugattyú a szélesebb, ezért a gép ott fogja leadni az erőt, a folyadék dugattyú inkább csak vezérel. Két kis teamécsessel (vagy egy nagyobb gyertyával, a gép felmelegedési ideje után megy, le-fel mint a veszedelem, de ha valaki megcsinálja, kötelező bemutatni a fórumba!
Ami még fontos, hogy a kiszorítónak nyugalmi helyzetben középen kell állnia a hengerben. Ezért egy laprugóval, amit én ásványvizes flakonbol vágtam ki, középen kell tartani. Ez a videón látható. Mivel a kiszorító középen áll, ezért a gép önstartolós! Ha eléggé melegítjük akkor megy a laprugó nélkül is, de szerintem avval jobb.
Jó építést!